Colofon HF Blog

De Holland Festival Blog is de online festivalkrant van het Holland Festival.  Het is de plek waar je nagenoeg alles over Holland Festival kunt lezen. We vertellen je gedurende het festival wat er gebeurt voor en vooral achter de schermen. Je vindt backstagefoto’s, interviews, filmpjes en achtergrondartikelen op het blog.

Bloggers HF 2012

Liesbeth Beneder studeerde wijsbegeerte en Science and Technology Studies in Amsterdam en Parijs. Ze stelt graag veel vragen, verwondert zich over haast alles en vindt het leuk zich te verdiepen in spannende en vernieuwende projecten op het gebied van wetenschap, kunst en literatuur. Ze is docent wetenschapsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt daarnaast voor de Groene Amsterdammer.

Bram van Dijk  schrijft zijn reportage het liefst vers ‘uit het veld’, met een bezwete rug en een overall aan. Nrc.next, NRC Handelsblad en Bright.nl zijn zo aardig om zijn stukken te plaatsen, zodat meer mensen het lezen dan alleen de bezoekers van ikbenbram.nl. Bram woont in Amsterdam en heeft geen kat en geen hond.

Veerle Corstens is freelance journalist en schrijft onder andere voor het Parool stukken over de stad. Voor HP/de Tijd schreef ze het manifest van de Confettigeneratie waarin deze wordt omschreven als creatief en veelzijdig maar ook zo ongrijpbaar als de pest. Online is Veerle niet alleen actief voor het Holland Festival maar schrijft ze ook op de website van de Balie en de blog van het Stedelijk Museum. Op haar eigen website,  schrijft Veerle daarnaast columns en tips voor dingen die je echt gezien moet hebben. Voor hogere frequentie in minder tekens, zie schrijfsel op twitter of facebook.

Meltem Halaceli  is schrijfster en Arabist. Haar scriptie ging over de memoires van haar Osmaans Arabische grootvader (1892-1958). Na haar studie werkte ze voor verschillende instanties in de culturele sector, waaronder het Letterenfonds, en organiseerde literaire uitwisselingen tussen Istanbul en Amsterdam voor Urban Cosmopolitans. Momenteel schrijft ze aan haar debuut dat gebaseerd is op haar scriptie, waarvoor ze vaak naar het Midden Oosten en Turkije afreist. Het gaat over de geschiedenis van haar familie tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog en komt begin 2013 uit. Meer informatie over Meltem vindt je op haar website.

Anne-Fleur Huiskamp is coördinator van het HF blog en de schakel tussen de bloggers en het Holland Festival. Samen met alle bloggers zorgt ze iedere dag voor het betere lees- en klikwerk op deze website. Voor dit blog schrijft ze dus niet veel, maar wel voor andere websites zoals goedekleedjes.nl. Op zaterdagen schalt haar stem over de ether met het kunst en cultuurprogramma D’ROP van AmsterdamFM. 

Ralph-Hermen Huiskamp woont in Groningen, waar hij Kunsten, Cultuur en Media studeert. Hij is daarnaast onder andere eindredacteur van de Artefact, een kleinschalig blaadje over kunst en cultuur, en van de website goedekleedjes.nl. Voor beiden schrijft hij af en toe ook over dingen die hij leuk vindt. Voor het HF blog doet hij praktisch hetzelfde: Af en toe zelf wat tikken, maar vooral het eindredactie werk.

Stephan Kaps, ook wel bekend als mephisto19, is in 1981 geboren in Duitsland en woont tegenwoordig dichtbij Hannover en in Utrecht. Hij is ademhaling-, spraak- en stemleraar, volgens de Schlaffhorst-Andersen methode. Daarnaast studeert hij ook Schone Kunsten aan de Hogeschool voor Beeldende Kunst in Braunschweig. Het belangrijkste onderdeel in zijn werk is fotografie, maar ook tekst, geluid en video maken er onderdeel van uit. Meer over Stephan kun je vinden op www.mephisto19.de

Miriam van Ommeren studeerde Algemene Cultuurwetenschappen aan de VU, met Moderne Kunstgeschiedenis als specialisatie. Ze werkte jaren als freelance schrijver, redacteur en bladenmaker binnen de culturele sector en schrijft nog steeds over kunst en film voor oa Cineville en Metropolis M. Ze is medeoprichter en hoofdredacteur van digitaal cultureel magazine De Optimist, maakt programma’s met De Balie en SLAA en werkt momenteel oa als Cultuurverkenner voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Sanne Ruhaak werkt als redacteur bij Clipboard Publishing waar zij interviews, achtergrondartikelen en nieuwsberichten schrijft voor DIGIFOTO Pro, Digifoto Starter en ondernemersblad Baaz Magazine. Als freelance journalist schreef ze onder meer voor NRC Handelsblad, Metro Nieuws en nu ook het Hollands Festival. Wekelijks treedt ze op als redacteur en presentator van D’rop Radio, Amsterdam FM.

Floris Solleveld  is filosoof/historicus en werkt aan een proefschrift over geleerde idealen en praktijken rond 1800. Daarnaast vult hij het blog Otto’s Onderwereld, schrijft over kunst en politiek voor hard//hoofd online tijdschrift voor kunst en journalistiek en heeft zichzelf gebombardeerd tot ‘recensent interdisciplinair’.

Dennis Stempher studeerde bedrijfswetenschappen in Nijmegen en werkt als QEHS-manager bij een toeleverancier voor de halfgeleiderindustrie. Naast deze zakelijke feiten is hem de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten en in 2007 ontdekte Dennis de fotografie als uiting van deze liefde. Hij fotografeert sindsdien voor het muziek webzine File Under en zijn foto’s zijn ook in verschillende buitenlandse media gepubliceerd. Zijn muzikale en tevens fotografische voorkeur ligt vooral bij de indie muziek, maar ook de nieuwe indie-classical stroming boeit hem. Niet in de laatste plaats door de aandacht die indie-classical de afgelopen jaren van het Holland Festival heeft gekregen.

Jeroen Visser  is politiek redacteur van volkskrant.nl. Hiervoor werkte hij onder meer voor Partizan Publik en World Press Photo. Hij is sinds 2011 lid van HF young. 

Bloggers HF 2011

Liesbeth Beneder studeerde wijsbegeerte en Science and Technology Studies in Amsterdam en Parijs. Ze stelt graag veel vragen, verwondert zich over haast alles en vindt het leuk om zich te verdiepen in spannende en vernieuwende projecten op het gebied van wetenschap, kunst, literatuur en stedenbouw. Daarnaast schrijft ze graag. Zo schreef ze lang voor Cimedart, het filosofieblad van de UvA en liep ze stage bij de Groene Amsterdammer. Nu werkt ze voor het Holland Festival en gaat hierna verder bij de boekenbijlage van het NRC.

Lodewijk Bleijerveld, zelfbenoemd festivalexpert, bestempeld als langstudeerder, en wat verder opvalt is dat hij tot nu toe alles in tweeën heeft gedaan. Zo heeft hij twee studies afgerond: communicatie en geschiedenis. Heeft hij twee keer stage gelopen bij de PvdA, en tot nu toe heeft hij twee festivals georganiseerd: Stukafest Amsterdam 2010 en Record Store Day 2011.

Veerle Corstens is freelance journalist en schrijft onder andere voor het Parool stukken over de stad. Voor HP/de Tijd schreef ze het manifest van de Confettigeneratie waarin deze wordt omschreven als creatief en veelzijdig maar ook zo ongrijpbaar als de pest. Online is Veerle niet alleen actief voor het Holland Festival maar schrijft ze ook op de website van de Balie en de blog van het Stedelijk Museum. Op haar eigen website,  schrijft Veerle daarnaast columns en tips voor dingen die je echt gezien moet hebben. Voor hogere frequentie in minder tekens, zie schrijfsel op twitter of facebook.

Bram van Dijk studeerde Communication & Multimedia Design, liep stage bij DWDD waar hij televisie- en internetredacteur was. Nu werkt hij als freelance journalist en/of redacteur voor onder meer Het Parool, Volkskrant magazine en Bright.  Op internet schrijft hij voor de literaire blog TorpedoMagazine.nl en voor zijn persoonlijke blog ikbenbram.nl. Hierop verloot hij zichzelf elke week aan iemand die zijn stukken verspreidt. Deze Deler Van De Week mag bepalen waar hij een artikel over schrijft, een filmpje over maakt of een fotoreportage over schiet. Bram woont in Amsterdam en heeft geen kat en geen hond.

Jappe Groenendijk studeerde Nederlands en Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt onder andere als freelanceschrijver en -redacteur.

Anne-Fleur Huiskamp werkt voor het Holland Festival en houdt zich bezig met online media. Ze studeerde Communicatiewetenschap in Amsterdam en specialiseerde zich in (nieuwe) media en populaire cultuur. Anne-Fleurs lievelingswoord is tegenwoordig ‘hollandfestivalblogpuntenel’.

Frank van Lieshout studeerde Engels en Filosofie in Nijmegen om vervolgens te vertrekken naar de metropool die Londen heet. Hij werkte er een aantal jaren voor een nu reeds lang  – door hemzelf, door jullie, door de drugs – vergeten kindertelevisiekanaal, voor hij overstapte naar Discovery Channel. Jarenlang werkte hij daar met veel plezier als continuity producer en promoregisseur. Terug in Nederland verruilde hij reality voor fictie, kunst en cultuur. Frank schreef de programma-info voor onder meer het Holland Festival en het Grachtenfestival en produceert en regisseert nu voor het tweede jaar de on-line filmpjes voor Holland Festival Jonge Gasten. Zijn geheime hobby is koken.

Lomography Netherlands/ Lomographic Society International is een mondiale actieve organisatie die volledig gewijd is aan expeperimentele en creatieve analoge snapshot fotografie. Lomographic foto’s zijn momentopnames, gekarakteriseerd door levendige kleuren, vignetschaduw, verrassingseffecten en vooral spontaniteit. En vooral die laatste twee kenmerken lenen zich perfect voor de HF backstage shoots. Met wereldwijd meer dan een miljoen leden proberen zij de planeet om zich heen vast te leggen met een eindeloze beeldenstroom. Voor meer foto’s en meer informatie kijk even op de website.

Guido van Oorschot was hoofdredacteur van de tijdschriften Klassieke Zaken en Luister. Tegenwoordig volgt hij het muziekleven onder meer voor de Volkskrant. Hij doet verslag op zijn weblog (dehandvanguido.blogspot.com) en via twitter (@dehandvanguido).

Floris Solleveld studeerde filosofie in Amsterdam en werkt voor de European League of Institutes of the Arts. Daarnaast is hij actief als karikaturist en beeldend kunstenaar, schrijft over kunst en politiek voor hard//hoofd , doet regelmatig performances waarbij de inkt in het rond spat, en vult zijn blog met recensies, essays, observaties en eigen artistieke productie. In zijn vrije tijd onderzoekt hij theoriekeuze in de linguïstiek, ontwikkelingen in het kunstonderwijs en de geschiedenis van de geesteswetenschappen.

Jeroen Visser is redacteur bij de Volkskrant. Hij studeerde geschiedenis en filosofie in Groningen. Jeroen reisde jarenlang de wereld rond als projectmanager voor World Press Photo. Ook werkte hij voor Partizan Publik; een projectbureau dat onder meer het Amsterdamse bevrijdingsfestival organiseert.

Tamar Weenen en Rutger Houweling houden ervan om fotografie op alle manieren in hun leven te integreren en uit te voeren. Samen schrijven en fotograferen ze ook voor het online magazine Overdose.am en zullen ze jou door middel van fotografie, het Holland Festival vanuit een ander perspectief laten zien.